More Projects

close
Return to projects
The Garage + enlarge

Photographer: Benjamin Benschneider

The Garage

  • PROJECT ROLES
  • Tom Kundig, Design Principal
  • LOCATION & YEAR
  • San Juan Islands, WA, 2009

Project Details

A former garage transformed into a guest studio cottage, The Garage retains vestiges of its former vehicular purpose. The cottage is approached via a gravel drive. An inset steel-clad dutch door is centered in a weathered steel facade and opens to the main room. Much of the existing fieldstone structure was left intact, with the exception of the south wall, where a steel-framed window wall with large inset doors replaced the stone. The change brought light into the space and opened the cottage to views of the gardens and a stone patio. A new roof of rusted corrugated steel replaced deteriorated wood shake shingles.

Inside, the roof structure remains exposed and is supplemented by steel tie rods. Simple finishes serve as a backdrop for the client’s collection of contemporary art and vintage furnishings. Bed frames and a coffee table were custom designed for the cottage.